De vriendelijke draak

Teun woont in het dorp Zozaai. Iedere dag is hetzelfde. De bakker bakt broden, de kapper knipt haren en de burgemeester houdt een belangrijke toespraak. Tot er op een dag grote poten, lange tanden en vleugels worden gesignaleerd. Iedereen is in paniek.
Teun weet alles over draken. Ze zijn bloeddorstig, gemeen en niet te vertrouwen. Dapper als hij is, gaat hij op zoek naar het monster. Maar is de draak wel zoals iedereen denkt dat hij is?

image

Tweede druk: oktober 2015. Derde druk: juni 2019. Vierde druk: september 2020.

ISBN 9789082283426

Wil je De vriendelijke draak bestellen? Klik hieronder op de button en je komt in onze webshop. Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, morgen in huis.

.bestel

Recensies

Vlabin-VBC De Leeswelp, Carlien Vermeiren, maart 2014:
“Geïnspireerd op The Reluctant Dragon van Kenneth Graham (1898) schreef Mark Haayema het script De vriendelijke draak (2012) voor Theater Gnaffel uit Zwolle. Een jaar later kunnen we ook van de vriendelijke draak in boekvorm genieten, met illustraties van Marius van Dokkum. Het boek is een bewerking van het script en vertelt het verhaal van Teun, een negenjarige jongen die in het saaie stadje Zozaai woont. Zijn vader is burgemeester en zijn stiefmoeder is een mediageile vrouw die lijkt op ‘een aardappel met lippenstift’. Op een dag wordt het stadje opgeschrikt door een brandlucht, een grote schim voor de zon en sporen van reusachtige tanden. Teun weet meteen wat er aan de hand is: er is een draak in de stad en hij is vastbesloten die te vinden. Hij weet zelfs waar hij de draak kan vinden: in de slapende vulkaan. Zo begint Teuns avontuur…
Het spannende verhaal met geschilderde illustraties in zachte kleuren gaat over vooroordelen. De draak zelf kan dit thema aardig op kinderniveau verwoorden: ‘Ach, iedereen is anders, en niets lijkt op wat het is. Soms denk je iemand te kennen, en heb je het helemaal mis.’ Ook gedachten als ‘Is een vlinder zonder vleugels nog steeds een vlinder?’ passeren de revue en op die manier doet Haayema kinderen nadenken over anders zijn en wat het betekent tot een bepaalde groep te behoren. Haayema speelt met taal en rijm. In de tekst staat ook functionele herhaling, die duidelijk ironisch bedoeld is en de thematiek van vooroordelen extra in de verf zet. (…).”

Biblion, februari 2014:
“(…) Verteld in korte, heldere zinnen die soms bijna lezen als een gedicht. (…) De illustraties in kleur vormen een humoristische aanvulling op het verhaal.”

4 reactie op “De vriendelijke draak

Reacties plaatsen niet mogelijk.